top of page
Foto van schrijverHelp mij opgroeien

Waar is jullie terug-trek-plek?

" Een kleine 10 jaar geleden heb ik ontdekt dat (jonge) kinderen zich graag afzonderen in hun eigen cocon. Het begon met een tentje waar ze liever alleen inzaten, onder tafel, in een hoekje of zelfs in een toevallig lege kast in de keuken" : vertelt Geert Derwael. " Waarom zouden wij boos worden als een kind verdwijnt in de keukenkast of waarom aanzetten tot delen als ze liever even alleen in die tent willen zitten. Ik ben dit gaan observeren en ik ben toen begonnen met het introduceren van een terug-trek-plek. "



TERUG-TREK-PLEK in een kast

Een terug-trek-plek is vlug geïntroduceerd zowel thuis als in de groepsopvang en het hoeft helemaal niet veel te kosten. Zoals bovenstaand voorbeeld laat zien kan je gewoon een deur uit een kast laten. Wat kussens erin, een spiegeltje tegen de wand of wat stickers maken deze plek en plek voor de kinderen. Laat ze zelf spullen meenemen naar deze plek waar ze op dat ogenblik nood aan hebben. Het is immers hun terug-trek-moment. Hun snoezel-moment om even te ontsnappen aan de drukte. Een rustige plek om alle indrukken van de dag te verwerken. Elk kind heeft van tijd tot tijd behoefte aan een plek waar het zich kan onttrekken, even alleen kan zijn en de boel vanaf een afstand kan bekijken.



Belang

Kinderen hun eigen plekje geven is belangrijk voor de rust. Zelfs héél jonge kinderen hebben hier nood aan, maar evenzeer ook tieners. Het dient een herkenbare plek te zijn die beschut is, liefst op een vaste plaats. Kinderen geven graag zelf karakter aan deze plaats. Geef hen ook die ruimte om dit te doen. Je zal zien dat de plek meegroeit in leeftijd. Zitten en toekijken worden vaak niet als een echte activiteit beschouwd. Toch is dit wel zo voor kinderen. De meeste kinderen hebben behoefte aan rustpunten in de dag.


Waar het best plaatsen?

Bij een terug-trek-plek is het toch belangrijk om even naar de omgeving te kijken. Het is de bedoeling dat er rust gecreëerd kan worden. Een terug-trek-plek past dan niet zozeer langs een actieve bouwhoek of in een drukke doorgang. Een keukenkast is wel een goede plek omdat in deze ruimte niet altijd "activiteit" is. Maak de terug-trek-plek op een plaats in de ruimte zodat een kind er beschut zit maar wel kan blijven zien wat er in de rest van de ruimte gebeurt. Wellicht heb je nog een hoek die niet echt een functie heeft. Plaats hier dan een #hoektent of een #tipi. Indien je een leuk object tegenkomt waarin een kind kan inkruipen en een cocon gevoel kan krijgen, kan je dit ook in je interieur plaatsen. Een handig iemand kan in een hoek een schuin wandje maken met een gat waar doorheen gekropen kan worden. Een hoekopstelling van twee wanden van 80- 100 cm hoog met een kruipgat in zal al vlug dé favoriete plaats worden.



Inrichting


Laat de inrichting zoveel mogelijk over aan de verbeelding van de kinderen. Een zachte matras kan voor warmte op een koude tegelvloer zorgen. Een spiegel om ruimtelijk gevoel te geven. Voorzie een lampje indien je voor een gesloten opstelling gaat. Er bestaan wandlampjes op batterijen met een schakelaar. Kinderen gaan dit al vlug leren bedienen.


Pedagogische ondersteuning bij de inrichting


Onze organisatie biedt pedagogische ondersteuning voor het inrichten van een speelplek in de thuissituatie maar ook in #kinderdagverblijven. Wij houden rekening met de pedagogische #visie en de praktische haalbaarheid. Wij gaan aan de slag met eigen #methodieken waardoor wij samen tot een gedragen speelruimte komen. De duurtijd van dit traject is afhankelijk van de vraag.


Contacteer ons gerust via mail voor meer informatie : info@meander-pedagogischbureau.be




14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page