Een teleurstellende berenjacht!
- Help mij opgroeien
- 30 mrt 2020
- 3 minuten om te lezen
Ken je het? Je hebt de hele ochtend gepraat over de Corona- beren-zoektocht in je buurt. Je zag de schittering in de ogen van je kapoen en de wil om het nieuwe record beren zoeken te verbreken. Tot dat je 100 meter verder bent en geen beer bent tegengekomen. Wat een teleurstelling!

Ja... en maar goed! In het echte leven gaat het toch ook niet vanzelf? Het wordt toch ook niet in je schoot geworpen? Waarom moet ons kind het dan gemakkelijk hebben tijdens een berenjacht? Ja, wij zien de berenjacht als een leerproces die je meegeeft aan je kind. Nu de school dit leerproces niet kan faciliteren, is de berenjacht er om dit op een ludieke wijze te doen.
Als jij altijd alles regelt voor je kind voorkom je dat het zelfstandig kan worden, dat het leert omgaan met tegenslagen en teleurstellingen.
Het wijst zichzelf toch immers uit. Er komt een oproep om een zoektocht te organiseren: "Verstop een beer achter je raam en laat de kinderen uit de buurt zoeken". Tja, ik heb nog nooit geweten dat een zoektocht makkelijk was. Ik weet dat een zoektocht een bepaalde uitdaging heeft. Maar waarom willen wij dan vanuit de beste bedoelingen voor ons kind, dat deze zoektocht zonder teleurstellingen verloopt? Omdat Corona ons binnenhoud? Buiten het feit dat onze kinderen niet meer naar school kunnen, is er niets groots veranderd in hun denkwereld. Een kind heeft geleerd dat een zoektocht niet makkelijk is én dat een zoektocht uitdagend is. Juist daarom wil een kind deelnemen hieraan, voor de spanning, het ontdekken en het zelfvertrouwen dat hij gaat ontwikkelen. Met de beste bedoelingen gaan wij bepaalde zaken opknappen voor ons kind. Met de beste bedoelingen willen wij onze kinderen niet confronteren met teleurstelling.
Iedereen wil het beste, maar wat is het beste?
Iedereen wil toch dat zijn kind uitgroeit tot een zelfstandige volwassene. Wij willen toch ons kind begeleiden naar onafhankelijkheid. Dit betekend dat wij onszelf onnodig moeten maken. Dit start bij een #berenjacht. Hoe klein ze ook zijn, omgaan met tegenslagen leer je enkel door ze tegen te komen. Doordat wij in deze Coronatijden geen normale maatschappelijke vormen aannemen, is het wel noodzakelijk dat wij datgene dat wij "normaal" tegen komen, namelijk af en toe een teleurstelling. Dit ook blijvend te laten ervaren. Een berenjacht is hiervoor ideaal. Het is immers een recht dat kinderen tegenslagen en teleurstellingen tegenkomen. Dit kan niet door resultaatsgericht op te groeien. Dit kan niet door je afhankelijk op te stellen ten aanzien van je kind. Leer kinderen dat ze ook een doel kunnen bereiken mét weerstand.

Een uitdaging die wij zelf hebben kunnen overwinnen zorgt voor een hoge dosis dopamine in de hersenen. Dit is een stof die onze hersenen aanmaken wanneer wij o.a. iets zelf verwezenlijkt hebben. Deze stof zorgt ervoor dat wij gelukkig worden en doordat onze hersenen die als positief ervaren krijgen wij zelfvertrouwen. ( wij schrijven duidelijk onder anderen, omdat deze stof ook nog meer doet ) Daarom dat wij groeien als er uitdagingen zijn. Zelfredzaamheid is zeer belangrijk. Hoe geven wij dit mee aan onze kinderen?
De berenjacht te organiseren met je gezin.
Actief je kind te laten zoeken zonder dat jij suggesties geeft. Het is zijn zoektocht.
Je kind te motiveren :" kom, laten wij verder kijken" of " zijn wij daar al geweest? "
De beren die ze tegen komen te laten fotograferen.
De zoektocht uitdagender maken door verschillende beren in bepaalde kleuren te zoeken en vormen.
Je buren vragen om de beer ook eens ergens anders te verstoppen.
Wist je dat wij ook een Pinterest pagina hadden? Ga eens op zoek naar onze suggesties om met je gezin te doen. Zoek en volg : Help mij opgroeien_
Laat ons samen de corona-tijd als leerkansen zien voor ons gezin. Durf je open te stellen voor nieuwe invloeden en gedachten. Met ons pedagogisch bureau hebben wij een kennis opgebouwd doorheen de jaren die passend is binnen de nieuwe omgangsvormen met elkaar. De corona-crisis zal ons allen tekenen, maar laat dit vooral een positieve herinnering zijn zonder angst maar met groeikansen.
Volg ons via FACEBOOK - YOU TUBE - PINTEREST - SPOTIFY - WEBSITE > help mij opgroeien
Alles wat ongemak oplevert, hoeft kind niet meer (zelf) te doen.
Hier gaan wij van weg. Van deze gedachten stappen wij af. Ons kind heeft obstakels nodig om zelfvertrouwen te krijgen. Wij helpen je deze zorgen weg te nemen door jullie met onze ervaring, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en studies, te ondersteunen tijdens het opgroeien. Dit doen wij met workshops, lezingen, blogs, opgroeiposters, Facebook posts, webinars, whitepaper's en meer.

Comentarios