Je zal het waarschijnlijk wel al eens ergens gehoord hebben, kinderen moeten spelen om te kunnen ontwikkelen, om dingen te leren. Wel het is nog veel meer dan dat! Kinderen moeten kunnen spelen, veel spelen, om de wereld van morgen aan te kunnen, te kunnen begrijpen en er te kunnen ‘overleven’.
Je zal misschien denken, wat zeg je nu? Overleven?! Ja, wij durven het overleven noemen, in een maatschappij die continu veranderd, waar het nu soms al moeilijk is het hoofd boven water te houden, wat geeft dat binnen 10, 15 of 20 jaar als onze kinderen groot zijn? En kunnen we hun hiervoor behoeden, of op voorbereiden?
Wel ja, dat kan.Dat kan door kinderen te laten spelen, spelen en nog eens te spelen!
Spelen is een belangrijke bron van vaardigheden die kinderen opdoen. Spel is een primaire en oeroude manier om de wereld om ons heen te leren begrijpen en ervaren, om te ontdekken hoe dingen ineen zitten, hoe je met elkaar kan omgaan,… .
In spel zitten ook enorm veel vaardigheden die typisch menselijk zijn, waar de digitalisering en robotica niet aan kunnen tegemoetkomen, denk maar aan creativiteit, emotionele intelligentie, #probleemoplossend denken. Deze vaardigheden kan je kind leren in spel, spel dat vanuit het kind zelf komt, spel dat niet opgelegd wordt maar waarbij een kind zal ontdekken wie hij/zij zelf is en wat hij/zij zelf kan.
Wilt je kind bijvoorbeeld wel eens met heel je kastinhoud uit de keuken aan de slag, torens bouwen, muziek maken,… dan is je kindje eigenlijk aan het #innoveren,
speelt je kindje graag theekransjes na, of maakt hij/zij er een terugkerende bezigheid van om een eigen ‘winkeltje’ open te houden. Dan is hij/zij bezig met #organiseren tijdens het spel.
Of voelt je kind zich de koning van de wereld? Wel dat is onbewust leren wat #leiden is.
Tijdens deze en nog 1000-den andere activiteiten leren ze onnoemelijk veel vaardigheden, van empathie tot onderhandelen, van de wereld verkennen tot nieuwe ideeën verzinnen. Dingen die nu nog onschuldig en speels zijn maar Oh zo belangrijk voor hun toekomst!
Ook grote multinationals zoals IKEA, UNILEVER en LEGO zien het belang in dat deze vaardigheden al van zeer jonge leeftijd ontwikkeld worden en merken tegelijkertijd ook dat er een gemis is in de huidige maatschappij aan deze vaardigheden, mede door 21e -eeuwse nieuwigheden die het echte spel tegenhouden en daarbij ook de ontwikkeling van nieuwe, belangrijke vaardigheden voor jonge kinderen belemmeren.
Meer tijd voor kinderen om aan de wereld rondom hun deel te nemen.
Zij weten waar de essentie van alle vaardigheden ligt, en dat is in PUUR spel. En net daarom ijveren ze (en wij ook) met de ‘Real Play Coalition’ voor meer tijd voor kinderen om aan de wereld rondom hun deel te nemen, om kinderen te ondersteunen in de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen overleven, zodat ze nu deze vaardigheden (onbewust) opdoen, en ze zich later niet opnieuw zorgen dienen te maken over het trainen van werknemers in deze typische menselijke vaardigheden.
Laat jij je kinderen wel eens vrij, zelfsturend spelen? Zonder opgelegde regeltjes wat wel en niet mag? Waarbij zij de touwtjes in handen hebben en hun innerlijke creativiteit kunnen ontdekken, verbeelding een plaats krijgt en interesses en talenten door je kind zelf ontdekt kunnen worden. Durf jij wel eens je kind de vrijheid te geven om te doen en laten wat hij/zij op dat moment wilt? Om te ontdekken wie hij/zij echt is?
Zet jij ECHT spel op de eerste plaats?
Meander Pedagogisch Bureau voert een strijd om het échte spel van kinderen terug te bevorderen omdat onderzoek heeft uitgewezen dat dit de ontwikkeling bevorderd én vaardigheden bijbrengt die wij als volwassenen nodig hebben in ons dagelijks handelen.
Bekijk onze andere blogs die aantonen hoe je dit kan bevorderen, zit je met vragen? Stuur ons een mail : info@meander-pedagogischbureau.be
Volg onze Facebook pagina " helpmijopgroeien " voor tips én evenementen in je buurt!
Comentarios