Het is alweer de leukste tijd van het jaar voor de allerkleinste kapoenen want ze kunnen weer verlangen naar de nachtelijke bezoeken van de zwarte pieten en de uiteindelijke geschenken voor de verjaardag van Sinterklaas. Wist je dat deze Sinterklaas periode jullie kapoen helpt opgroeien? Wij sommen de onbewuste leerkansen voor jullie op :
Omgaan met teleurstelling : niet alle cadeaus dat een kind vraagt kan gebracht worden door de Sint. Verlangen naar iets is belangrijk in de ontwikkeling want ook als (jong) volwassene kunnen wij niet alles krijgen wat wij naar verlangen. Als kind leert men omgaan met deze teleurstelling. Ook al lijkt het verdriet op dat moment nog zo groot, je zal zien dat dit vlug wegebt. Wat vertel je dan? " Niet alle cadeaus kunnen op de pakjesboot en de Sint wil ieder kind zijn cadeau kunnen geven. "
Fantasie stimuleren : De wereld van Sint en Piet is zo rijk en open aan verbeelding, je kan het zo gek niet bedenken. Het verhaal rond Sinterklaas staat ook open voor extra toevoegingen van de verbeelding van ieder kind, dit noemt men de fantasie stimuleren én ontwikkelen. Laat de kapoenen gerust doen, ook al lijkt het voor ons volwassenen nu echt wel te vér gaan
Uitkijken en verlangen : het duurt even voor de cadeau's gebracht worden, voor je de Sint kan bezoeken in het winkelcentrum of het schoentje gevuld zal worden. Dit mag lang duren want de directe bevrediging van de verlangens bestaat niet in de maatschappij. Pak de cadeaus ook in om dit verlangen nog wat extra te verlengen! ( extra tip: ook in het uitpakken van cadeaus zitten heel wat vaardigheden die je kind kan leren zoals probleem oplossend denken als het niet direct lukt en het stimuleren van de fijne motoriek bij het lostrekken van de plakband. )
4. Omgaan met stress: onze maatschappij zit vol met stressvolle situaties, je kan ervoor kiezen ze weg te nemen of de kinderen ermee te laten omgaan. De sint periode kent ook deze 'gezonde' stress want je zal merken dat de kriebels in de buik wel afnemen.
5. Creativiteit : Sint en Piet krijgen graag knutselwerkjes. Hierin kan je kapoen zijn fantasie ontwikkelen maar ook zijn creativiteit exploreren.
6. Taalontwikkeling: liederen zingen en verhaaltjes voorlezen zorgen voor een rijke taalontwikkeling. We leren nieuwe woordjes (staf, mijter, tabard, veren, schoorsteen, ... ) die de taal van jullie spruit verrijken en zorgen voor nieuwe taal uitdagingen.
7. Zelfvertrouwen: overwinnen van schrik zorgt voor zelfvertrouwen. Ieder kind heeft wel schrik van die oude man met zijn lange baar maar de durf om tot bij hem te geraken en de pieten te knuffelen geeft je kind een boost in zijn zelfvertrouwen. Ook het volbrengen van alle opdrachten in een pieten parcours geeft ook een enorme boost, hoe klein ook de opdrachten. Denk eraan: uitdagen mag!
8. Sociale verbondenheid: jullie kind beleeft niet alleen Sinterklaas, ook de vriendjes in de klas. Het praten met elkaar zorgt voor sociale verbondenheid. Ook bij je thuis, want je maakt extra tijd om een verhaal te lezen of samen rijk halzend uit te kijken naar het schoencadeau.
9. Zorgen voor elkaar: de dag dat ze het grote geheim kennen staat soms sneller voor de deur dan je zelf zou willen. Dit dient opnieuw een leerkans te zijn want ze leren te zorgen voor elkaar want je kan hen betrekken om de droom over Sinterklaas helpen te stimuleren bij jongere broer of zus of de vriendjes in de klas of de Chiro.
10. Expressie/rollenspel: verkleden in de Sint en zijn pieten stimuleert de expressie maar zorgt ook voor rollenspel door de speelhoeken in de klas of thuis in te richten als de keuken van de pieten of de kappershoek van sinterklaas. In rollenspel verwerken kinderen ook heel wat gebeurtenissen, zo ook hun beleving over sinterklaas. Ontdek samen wat je kind bezighoud of hoe ver zijn fantasie reikt. Laat je verwonderen!
Comentarios