Blaadjes rapen om er slingers van de maken, kriebelbeestjes zoeken in het bos, verwonderd kijken of een kabouter in de paddenstoel woont. Klimmen in de bomen, springen in de plas zoveel om te beleven in de natuur met de herfstzon op je snoet.
Spelen in het bos zit boordevol leerkansen. De fijne ervaringen die ze er vandaag opdoen, kunnen later nog erg nuttig zijn! Dat kinderen leren door te spelen, is al langer geweten. Kinderen gaan op ontdekking in hun nabije omgeving uit nieuwsgierigheid, om te voelen, kijken, ervaren, proeven en ruiken wat het allemaal is. Laat het nu net deze nieuwsgierigheid zijn die hun vaardigheden aanbiedt die ze in de toekomst nog erg goed kunnen gebruiken.
In de natuur ben je onbewust bezig met emotionele intelligentie bijvoorbeeld, door het zorgen voor de natuur, door de kleine dingen te ontdekken en waarderen. Creativiteit door de unieke mogelijkheden te zien die de natuur je kan bieden zoals een kamp bouwen met dode takken of knutselen met herfstbladeren. Maar ook probleemoplossend denken over hoe je zal zorgen dat je over de plas geraakt zonder nat te worden of hoe de eekhoorn al zijn nootjes kan verzamelen voor de winter? Allemaal vaardigheden die kinderen onbewust ontwikkelen door te spelen in de natuur! Dit geeft hen #zelfvertrouwen.
Constructiespel zoals kampen bouwen vergt heel wat vaardigheden op vlak van ruimtelijk inzicht (is deze tak goed voor hetgeen ik wil creëren?), ook wiskundig inzicht speelt onbewust een rol (kan ik alle takken gebruiken die ik vind of zijn er bepaalde maten die beter zijn?) net zoals de probleemoplossende vaardigheden (hoe zorg ik dat mijn takken stevig tegen elkaar kunnen blijven staan?) en #doorzettingsvermogen.
Al deze vaardigheden zijn ook op sociaal vlak erg nuttig in de toekomst; in conflictsituaties probleemoplossend kunnen denken, elkaar kunnen inspireren en zelf tot inzichten en ontdekkingen kunnen komen, maar ook sociale verbondenheid creëren waarbij de zorg voor elkaar ervoor zorgt dat de samenleving deze vaardigheden blijft ontwikkelen.
Waar wacht je nog op? Trek je laarzen of stevige schoenen aan, en je bent klaar om de natuur in te gaan!
Nog niet bekend met ons Peuters in het wild programma? Met #PIHW gaan we de natuur herontdekken met de allerkleinsten vanaf 2 jaar. Een programma waarin het #natuurterrein ten volle gebruikt zal worden. De afwisseling met handpoppen geeft de kind-ouderactiviteit een speels karakter!
Ga op ontdekking naar ons programma op Facebook : Help mij opgroeien
Comments