Spelen wordt moeilijker voor kinderen: angsten om het verkeer, verloren lopen, weggelokt worden, blessures en ziek worden door her slechte weer, houden kinderen vaak binnen. Als ze buiten mogen, horen veel kinderen vooral: ‘pas op’, ‘nee, je kleren worden vuil of ‘doe dat niet, je gaat je pijn doen’. Tel daarbij de aantrekkelijkheid van schermpjes, en sommige kinderen hebben al geen zin meer om (buiten) te spelen. Toch is het als ouder belangrijk om kinderen te motiveren tot (buiten) spelen.
1) Ze leren grenzen kennen
Ze leren letterlijk hun fysieke grenzen kennen en verleggen. Omdat het spel uitdagend is en ze moeten opletten, leren ze ook meer over gevaar en risico’s en welke zeker te vermijden.
2) Het prikkelt hun creativiteit
Al in de jaren 1930 werd duidelijk dat kinderen liever spelen met stokken, stenen en modder dan op een veilige, vaste speeltuin. Hoe vrijer het spel, hoe creatiever ze kunnen zijn.
3) Ze leren een boel vaardigheden
Vrij spelen leert kinderen hun intrinsieke interesses ontdekken, hoe ze beslissingen moeten nemen, problemen oplossen en regels volgen. Tegelijk leren ze relaties aangaan en onderhouden met hun vriendjes.
4) Het helpt hen omgaan met emoties
Spelen heeft impact op hoe kinderen omgaan met emoties: ze leren zich meer beheersen en hun emoties regelen. Tegelijk sterkt het kinderen in hun zelfvertrouwen en zelfwaarde: ze weten dat ze taken tot een goed einde kunnen brengen, ze geloven in hun eigen capaciteiten.
5) Ze leren falen
Kinderen vandaag voelen veel druk om te presteren, het goed te doen, ergens te geraken. Falen is geen optie meer… en dat is een probleem. Want alleen door te falen, en te leren jezelf op te rapen en opnieuw te beginnen en te oefenen tot het lukt, kan je ook effectief presteren.
6) Spelen maakt kinderen gelukkig
Tijdens spel zijn kinderen het gelukkigst, zo rapporteren ze zelf. En hoe vrijer en avontuurlijker dat spel is, hoe sterker dat gevoel.
Om vrij en risicovol spelen te promoten, hebben kinderen nood aan spelen uit het zicht van volwassenen, op braakliggende terreintjes, in avontuurlijke speelruimtes en speelbossen, met spijkers, hamers, stenen en wiebelige en ongelijke spelelementen.
Wist je dat wij oa. met Peuters & Kleuters in het Wild bovenstaande zaken keer op keer stimuleren? Vroeg begonnen is half gewonnen, zo wordt wel eens gezegd. Kinderen van kleins af aan vaardigheden aanleren zodat weten wat ze kunnen en risico kunnen inschatten, maakt dat ze sterker staan op lange termijn.
Is het niet tijd om onze standaard te verschuiven naar zo veilig als nodig ?
Comments