top of page
Foto van schrijverHelp mij opgroeien

Blokken... een must-have in het gezin!

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje? Dan kan je nu je zoektocht staken, want wij hebben het ideale speelgoed voor je kapoen gevonden: Blokken! Simpel, multifunctioneel en toch zo bijzonder!

Waarom blokken?


Blokken is speelgoed dat al vele decennia meegaat, al meer dan 150 jaar om precies te zijn. En ook al is dit speelgoed al zo oud, toch blijft het steeds weer leuk om te ontdekken. Het is niet zoals een rage die komt en gaat, het is een basis geworden van spel.


Een basis waarbij we vele vaardigheden leren, een basis om te ontdekken.

Blokken zijn erg veelzijdig, je kind kan er zoveel mee doen en bouwt hier steeds op verder. Allereerst leert je kindje de blokken grijpen. De verschillende vormen en texturen geven je baby uitdaging om dit speelgoedje volledig te ontdekken. In de hand, in de mond, kijken en ronddraaien. Hoe voelt en ziet zo een blokje er nu uit? Welke geluiden maken ze? Door de verscheidenheid aan vormen zijn kinderen wel enige tijd bezig met deze ontdekkingsfase.

Kort daarna zullen ze ook vormeigenschappen ontdekken tijdens hun spel. Waarom rolt de zuilvormige blok weg en de rechthoekige blok niet? Waarom blijft mijn blokje niet staan op de driehoekige blok die eronder ligt? Een pad vol ervaringen, op zoek naar successen waar je kind dan weer op verder bouwt. Want ja, nu kunnen we van bouwen spreken. De eerste blokjes die op elkaar gestapeld worden, de spontane applausjes die ontstaan omdat het lukt en het gegiechel wanneer je peuter vol enthousiasme de toren weer tegen de grond slaat.


Daarnaast zijn de eerste bouwwerkjes van je kapoen ook de ontdekking van (ja hoor!) natuurkundige wetten -zonder er al te veel woorden aan vuil te maken uiteraard. Het blokje dat omvalt omdat het niet gevoeg steun heeft. De blok die juist balanceert op de andere blok, de blokkencombinaties die succesvol en minder succesvol zijn. Door dingen uit te proberen en te herhalen leren ze de wereld om hun heen te begrijpen.



Gaat je peuter richting de kleuterleeftijd, dan is het goed mogelijk dat je kind nieuwe ‘experimenten’ ontdekt in het spel. De blokken voorzichtig achter elkaar zetten zonder om te duwen, verschillende blokken samennemen en ontdekken wat en hoeveel ze zelf kunnen dragen. Ook de torens worden iets breder en hoger, en er wordt meer aandacht besteedt aan de bouw van de toren. Het proces om tot een constructie te komen blijft nog wel steeds de belangrijkste bezigheid, hier worden succeservaringen uit gehaald waar het kind op verder bouwt.


Als kleuter gaan de experimenten verder, en wordt ook evenwicht ontdekt. De blokken hun vormen worden verder bestudeerd. Zouden we een rechte en een ronde blok op elkaar kunnen balanceren? Wat als ik mijn blok op een hoekpunt laat steunen, is die dan nog stevig genoeg? Het zoeken van evenwicht is een belangrijke leerfase in het constructiespel. Maar ook het leren omgaan met teleurstellingen en nieuwe successen opbouwen.


Weer een beetje ouder, zullen de gekende begrippen als evenwicht, zwaartekracht en zwaartepunt (in hun belevingswereld – niet met deze woorden benoemd) maken dat ze verder op ontdekking gaan en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Een muur bouwen, bruggen en deuropeningen maken in hun blokkenbouwsels, wetende dat een blok aan de 2 uiteindes (tegen)steun nodig heeft. Hier begint ook de basis om een trap te bouwen en nieuwe vormen van evenwicht te ontdekken.



De derde dimensie komt erbij. Na het bouwen in de hoogte en de lengte, zal diepte ook meespelen in hun constructies. Je kleuter kan uren zoet zijn om een ridder- of prinsessenkasteel te bouwen, kleine meubeltjes maken als interieur,… .Met alle nieuwe constructievormen die ze zelf ontdekten, kunnen ze je omverblazen met hun creaties.

En naast al dat constructiespel, is er ook interesse in andere spelvormen. Denk maar aan een kegelspel, blikken (of blokken) omver gooien of stabiliteitspelen zoals een jengaspel.

Hun fantasiewereld bepaalt ook hun interesses. Het is dus normaal als je kind iets graag of minder graag doet. Heeft je kind ook andere interesses, dan kan je dat zeker betrekken bij het spel. Wat dacht je bv. van een blokkenboerderij met echt stro, gras en korrels? Of de oertijd naspelen met je dino’s? Een theekransje met je poppen op zelf geconstrueerde stoelen en tafels? Mogelijkheden genoeg!


Zo zie je maar, blokken gaan heel erg lang mee, van baby tot lagere school en nog veel langer! (Het is oké om zelf ook nog eens met de blokken van je zoon of dochter te spelen hoor!)




17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page